Douaneaangiftes na Brexit? Douaneagentschap Portmade begeleidt je

KMOinsider 22-1-2021

Export na Brexit? Meer dan invullen douaneaangiftes

Voor uitvoer na de Brexit is het nodig dat je een nieuw EORI-nummer aanvraagt, een Economic Operators Registration and Identification Number. Het kan aangevraagd worden bij de Douane.

Jef Hermans, managing director bij Portmade: “Verder dien je de goederen die je wil verhandelen, in een goederennomenclatuur in te delen en met je klant dien je ook de INCO-terms te bespreken. Daarbij bepaal je wie verantwoordelijk is voor het vervullen van de douane formaliteiten en van andere mogelijke verplichtingen, bijvoorbeeld ten aanzien van het FAVV, zoals veterinaire of fytosanitaire keuringen.”

Agentschap, maar ook consultant

Guio Veraart: “Vaak wordt ook uit het oog verloren dat je een vergunning voor een erkende laadplaats dient aan te vragen. Sinds de Brexit in voege is, heb je een vergunning goedgekeurde plaats nodig om makkelijk je exportstromen te faciliteren.”

Douaneagentschap Portmade is niet alleen wereldwijd ervaren in douane activiteiten, het adviseert je en begeleidt je ook in je hele in- en uitvoertraject.

Guio Veraart: “We leven weliswaar in één groot Europa, maar zelfs nationale wetgeving wordt wel eens anders toegepast binnen lokale regio’s van de Douane. Zo ben je soms beperkt in je laadtijden. Heeft een klant een vergunning waarop staat dat hij tussen 8 en 17 uur mag laden, dan dien je erop te letten dat dit document binnen dit tijdsvenster ingestuurd wordt.”

Na Brexit ook douaneformaliteiten voor import

Jef Hermans: “Importeer je goederen vanuit bijvoorbeeld China, dan zorgt je Chinese leverancier voor de export douaneformaliteiten, maar voert diezelfde importeur een bepaald onderdeel voor zijn productieproces in uit het Verenigd Koninkrijk, dan kan het zijn dat hij moet instaan voor zowel de export- als importformaliteiten. Oude gewoonten kunnen lastig worden post-Brexit.”

Portmade is expert in alle douaneaangiftes rond import, export, transit, fiscale vertegenwoordiging, claimbehandeling, aanvraag vergunningen, verificaties, gasvrij verklaringen, … De douaneagent zet zwaar in op vernieuwende digitale oplossingen, gebaseerd op robotsoftware en artificiële intelligentie. Data uit elk ERP-, SAP- of ander systeem sluiten in het juiste format aan op het platform van Portmade. De software is self-learning waardoor de stroom aan douane aangiftes steeds meer geautomatiseerd verloopt.

Meer weten over douane en de aangiftes na de Brexit of over import- of exportformaliteiten wereldwijd? Contactoor Portmade.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Portmade

Dit artikel is verschenen in KMOinsider: https://www.kmoinsider.be/logistiek/douaneaangiftes-na-brexit-douaneagentschap-portmade-begeleidt-je-portmade