Optimaliseer je logistieke diensten met 24/7 ‘onzichtbare’ douanevertegenwoordiging

KMOinsider 16-3-2021

Een van de diensten van douanevertegenwoordiger Portmade is de zogenaamde ‘onzichtbare’ douanevertegenwoordiging. Daarbij handelt Portmade achter de schermen in jouw naam en voor jouw rekening alle douaneformaliteiten voor je klanten af alsof je dat zelf zou doen. Portmade stelt 24 op 24 en 7 op 7 douaneaangiftes op. (op de foto: Dimitri Sérafimoff, Dimitri Annys, Jef Hermans en Guio Veraart)

Managing director Jef Hermans: “Als forwarder, transporteur of andere logistiek dienstverlener vertrouw je ons bij onzichtbare douanevertegenwoordiging de afhandeling van je douaneformaliteiten toe, waarbij we als jouw backoffice werken. Je kan rekenen op een AEO-gecertificeerde douanevertegenwoordiger, op heel veel expertise en kennis, én we zijn nooit gesloten.”

Onzichtbare douanevertegenwoordiging = toegevoegde waarde

Bestuurder Guio Veraart: “Als logistieker kan je zo de klok rond in jouw naam een volledige dienstverlening aan je klanten aanbieden. Je hoeft bijvoorbeeld niet zelf personeel te voorzien wanneer er zaterdagnamiddag een document moet worden ingestuurd omdat de ferry of de trein met je lading naar het Verenigd Koninkrijk vertrekt.”

Douanevertegenwoordiging en -consultancy bottom-up

Guio Veraart: “Het afhandelen van de douaneformaliteiten gaat vandaag een stuk verder dan het louter transactionele aspect. We benaderen de douanevertegenwoordiging heel douanetechnisch en zetten een best practice op.”

Jef Hermans: “We benaderen je dienstverlening niet top-down, maar bottom-up. We kijken eerst naar je trafieken om te zien hoe deze precies in elkaar zitten, en hoe we die kunnen optimaliseren: douanetechnisch, maar ook fiscaal. Zo nemen we de exacte regelgeving die voor jouw bedrijf van toepassing is onder de loep, we vragen de juiste vergunningen aan,… en we creëren een juist kader, waarna we kunnen overgaan tot het transactionele aspect, dat full-EDI verzorgd wordt.”

Lees meer over de digitale douaneaangiftes van Portmade

Guio Veraart: “We werken inderdaad opwaarts in de piramide. Alleen zo komen mogelijke pijnpunten in een organisatie aan het licht, dingen die je niet ziet wanneer je top-down te werk gaat.”

Snel veranderende wetgeving

Jef Hermans en Guio Veraart hebben de afhandeling van de douaneformaliteiten heel erg zien evolueren.

Jef Hermans: “De sector wordt volop gedigitaliseerd, er wordt volop nagedacht over een uitbreiding van de werkuren, ook ’s nachts, en er is de wetgeving die voortdurend verandert. Daarbovenop is nu recent de Brexit gekomen. Er is met andere woorden veel nood aan consultancy. We voelen volop dat onze expertise gevraagd wordt omdat onze klanten vaak het bos door de bomen niet meer zien. “

Samenwerken wordt steeds belangrijker

Beide heren ziet de logistieke sector verder evolueren, waarbij expediteurs en andere logistieke dienstverleners steeds nauwer gaan samenwerken. Vandaag is douanevertegenwoordiging veel meer dan een aangifte opmaken.

Meer informatie over onzichtbare douanevertegenwoordiger? Contacteer Portmade rechtstreeks of verstuur het formulier hieronder.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Portmade