Portmade klaart als vrijwilliger zendingen beschermingsmiddelen in

Flows, 24-4-2020 | Malnie De Vrieze

Diverse douanevertegenwoordigers hebben zich aangeboden om vrijwillig beschermingsmiddelen, zoals mondmaskers, in te klaren. “Het is het minste wat we voor de zorgsector kunnen doen”, zo luidt het. Portmade kreeg al een zending binnen in Luik.

De douane riep onlangs bedrijven op om bij te springen voor het inklaren van beschermingsmateriaal, zoals mondmaskers, voor ziekenhuizen. Enkele douanevertegenwoordigers schreven zich daarvoor in. “Onder meer Ahlers, Grimaldi Belgium, N.V. Lamberigts & A. Van Daelen S.A., Eco Modal Transport & Shipping, Ucomar, Interfreight en Portmade hebben zich opgegeven als vrijwilliger”, zegt Olivier Schoenmaeckers van FORWARD. 

Onder meer Koen Verbiest, managing director van Interfreight, gaf zich op als vrijwilliger. “De zorgsector bijstaan met gratis dienstverlening voor de inklaring en aangiftes van hulpgoederen, is het minste wat we kunnen doen voor de zorgsector”, zegt hij. 

Eerste zending

Intussen behandelde Portmade de eerste zending in Luik: 20.000 maskers, voor FOD Gezondheid. “Mijn collega’s Dimitri Serafimoff en Dimitri Annys hebben deze klus geklaard”, zegt Jef Hermans, gedelegeerd bestuurder van Portmade. “Het was niet eenvoudig. We stonden zowel in contact met de Chinese leverancier als de Belgische agent van de leverancier en de douane, Binnenlandse zaken en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). De juiste vervollediging van een correcte aangifte was prioriteit.” 

Jef Hermans moet toegeven dat alle FOD’s snel reageerden en goed samenwerkten. “Een goed voorbeeld voor toekomstig beleid”, voegt hij eraan toe. “We krijgen nu al verzoeken tot inklaring voor bijkomende zendingen. De 20.000 maskers waren een test voor een grote zending van 1 miljoen stuks. Ik ben blij dat we als Portmadegroep een steentje kunnen bijdragen aan onze volksgezondheid.”

Geen boetes

Douanevertegenwoordigers die in het kader van COVID-19 gratis hun diensten aanbieden bij de invoer van persoonlijke beschermingsmiddelen, worden ontheven van bepaalde verantwoordelijkheden. Hiervoor moeten ze onder meer optreden onder directe vertegenwoordiging en de opdrachtgever, bijvoorbeeld het ziekenhuis, moet bevestigen dat het om conforme goederen gaat, zoals mondmaskers. Mocht achteraf blijken dat de goederen niet conform waren op het ogenblik van de invoer, zal de douanevertegenwoordiger geen boetes krijgen. “Die garantie hebben we inderdaad van de douane gekregen”, zegt Jef Hermans. “We maken de aanvrager wel duidelijk aan welke voorwaarden het beschermingsmateriaal moet voldoen.”

Lees het artikel in Flows