Veel bedrijven niet klaar voor brexitfase 2022

Dimitri Serafimoff: “Veel bedrijven niet klaar voor brexitfase 2022”

FLOWS 10/11/2021 – FOTO: Wachtende vrachtwagens – © Nigel Tadyanehondo/unsplash

Slechts een op de vier Britse importeurs is klaar voor de nieuwe grenscontroles op de invoer uit de EU, die ingaan op 1 januari. “We vrezen opnieuw problemen en vertragingen aan de VK-grenzen”, zegt Dimitri Serafimoff, bestuurder Portmade. 

De Federation of Small Businesses (FSB) bindt de kat de bel aan. Slechts een op de vier kleine importeurs zegt klaar te zijn voor de nieuwe brexit-grenscontroles. Een op de acht importeurs zegt niet in staat te zijn zich voor te bereiden op de invoering van controles. Volgens Mike Cherry, nationaal voorzitter van de FSB, zijn weinig bedrijven volledig voorbereid op de invoering van de invoercontroles vanaf januari door “de onrust van de afgelopen achttien maanden, de bezorgdheid over de verspreiding van COVID-19 en het feit dat dit de drukste tijd van het jaar is”. 

Tweede fase

Op 1 januari gaat de tweede fase van de brexit van start. “Die fase omvat verschillende wijzigingen die ongetwijfeld een grote impact zullen hebben op de invoer van EU-goederen”, zegt Dimitri Serafimoff, bestuurder bij Portmade en voorzitter CITI (Customs and Indirect Taxation Insitute) binnen CLECAT. “Omdat verschillende maatregelen in werking treden, wat de complexiteit voor kleinere bedrijven niet ten goede komt, vrezen wij voor alweer problemen en vertragingen aan de grenzen met het Verenigd Koninkrijk.” 

Te weinig registraties

Ook het verplichte gebruik van het GVMS (Goods Vehicle Movement Service)-systeem onder het ‘prelodged model’ zorgt voor extra handelingen. “Er zijn nog maar achtduizend registraties, waarvan een duizendtal van transporteurs. Dat is ondermaats en toont aan dat het besef of de kennis nog niet voldoende verspreid is.”

De mogelijkheid om de volledige invoerformaliteiten aan de VK-grens met zes maanden uit te stellen, valt eveneens weg. “Die facilitering (delayed clearance) moet nu vergund worden”, legt Dimitri Serafimoff uit. “Vraag is of al de bedrijven zich hiervan voldoende bewust zijn en de nodige voorzorgen hebben genomen. Indien niet, moeten zij transactioneel de volledige invoerformaliteiten vervullen bij aankomst aan de VK-grens.” Hij vermoedt dat de invoering van de verplichte pre-notificatie van SPS-goederen (die aan fytosanitaire en veterinaire controles onderhevig zijn) aan de VK-autoriteiten voor aankomst voor problemen zal zorgen. Ook het feit dat een duidelijk en definitef standpunt vanwege HMRC (HM Revenue & Customs) met betrekking tot het gebruik van het prelodged en/of ‘Temporary Storage Model’ in de Britse havens en terminals uitbleef, heeft voor veel onzekerheid gezorgd bij de verladers en operatoren. De oorsprongsregels zullen minder flexibel worden en de ‘Importer’s knowledge’ vervalt als bewijs.”

Onvoldoende voorbereid

Maar ook bij ons zijn niet alle bedrijven al klaar voor de nieuwe grenscontroles. “We hebben geen concrete cijfers over hoeveel bedrijven het gaat. Gelukkig zijn er een aantal grote logistiekers en grote goederenstromen die hun huiswerk al gemaakt hebben, maar velen zullen toch niet of onvoldoende voorbereid zijn.”  

Volgens Dimitri Serafimoff heeft het ook geen zin meer om de invoering van die maatregelen nog maar eens uit te stellen. “Misschien denken sommigen dat het opnieuw niet zo’n vaart zal lopen, maar het zal er doorkomen. We ervaren alweer dat er bedrijven zijn die de impact van deze fase niet beseffen en dus niet voorbereid zullen zijn. De invoering zal wellicht niet vlot verlopen, maar na de eerste twee tot drie weken zullen ze snel geleerd zijn.”